pondělí 20. dubna 2009

Šifrování dat – TrueCrypt – tohle musíte mít

image Každý majitel notebooku, který opravdu se svým strojem cestuje, se jistě o něj bojí, jak o samotné zařízení, tak o data v něm uložená. I když nejste ředitel nadnárodní firmy, který má v kufříku data s hodnotou v miliónech, rozhodně ani Vy nechcete, aby si kdokoli četl v Outlooku Vaše maily nebo si z webového prohlížeče vytáhl Vaše uložená hesla na email, přístupy na různá diskusní fóra nebo co takhle různé Vaše domácí fotečky. Zabezpečit systém heslem je dobrý způsob ochrany dat, ovšem jen do té doby, než někdo disk z notebooku vezme a připojí jej ke svému počítači nebo stačí spustit Linux live-cd a je po problému. Nejmocnějším nástrojem je tedy šifrování dat. Vaše data se zašifrují pomocí šifrovacího algoritmu a klíče, kterým je Vaše heslo.

Jak a čím šifrovat? Windows Vista Vám nabídnou nástroj Bitlocker, který ale nemám jak vyzkoušet, mám verzi Business, která nedisponuje tímto nástrojem. Navíc se snažím, pokud to jde, kombinovat jednotlivé poskytovatele zabezpečení, proto jsem si pro šifrování dat vybral TrueCrypt (dále jen TC). Proč zrovna TC? Je to asi nejkvalitnější nástroj pro šifrování dat a co víc, je OpenSource a je kompletně zdarma.

Když šifrovat, tak komplet harddisk. Je to nejbezpečnější a zároveň i nejsnazší způsob. TC Vás perfektně provede celým způsobem a je to opravdu blbuvzodrné, není se čeho obávat. Jen se držte průvodce, klikejte next, prakticky není šance něco pokazit a přijít o svá data. Sám jsem moc dobře nechápal jak se celý systém bude chovat, jak se budou chovat data, když notebook zapojím do místní sítě, když zapojím USB klíčenku atd. Po zapnutí počítače se zavede TC a vyzve Vás k zadání hesla, potvrdíte a začne nabíhat OS, tohle je jediná změna oproti normálnímu provozu. Ani nepoznáte, že Vaše data jsou šifrována a přitom je máte v téměř 100%ním bezpečí. TC se pro mě stal programem, který automaticky instaluji do každého nového PC, který se mi dostane do rukou.

 

Homepage: http://www.truecrypt.org/

Stahujte zde: http://www.truecrypt.org/downloads

Žádné komentáře:

Okomentovat